Ajankohtaista

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto heikentää Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta

Rauman terveyspalvelujen pääsisäänkäynti.

Tehy ry:n ja Super ry:n perjantaina 1.4. julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto heikentää Rauman sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuutta. Kiellot päättyvät tämän hetkisen tiedon mukaan perjantaina 15.4. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työtä tehdään normaalisti ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti.

– Tähän asti henkilöstön kiitettävä joustavuus ylitöitä ja työvuoroja vaihtamalla on ollut ratkaisevan tärkeä keino korvata useista eri tekijöistä aiheutunutta henkilöstövajetta, toimialajohtaja Satu Helin sanoo.

Korona-aika on edellyttänyt Rauman terveyspalveluissa monien pidempiaikaisten lisäpalvelujen järjestämistä. Tällaisia ovat koronapuhelin, pandemiapoliklinikka, näytteenottokaista, jäljitystehtävät ja koronarokotukset.

– Viime aikoina sijaistarvetta ovat kasvattaneet henkilöstön sairastumiset. Koronaa sairastavia potilaita on terveyskeskuksen osastoilla ja ikääntyneiden palveluissa, mikä sitoo normaalia enemmän henkilöstöä. Lisäksi tartuntatautilain muutoksen perusteella rokottamattomia työntekijöitä on pois asiakastyöstä, Helin kertoo.

Terveyspalveluissa erityisesti vastaanottotoiminta on ruuhkautunut sekä kiireettömällä että kiireellisellä vastaanotolla. Myös puhelinpalveluissa on ajoittaista ruuhkaa. Kaikkiin takaisinsoittopyyntöihin ja Omaolon oirearvioihin ei välttämättä ehditä vastaamaan saman päivän aikana. Kiireellisellä vastaanotolla on syytä varautua pidentyneisiin odotusaikoihin erityisesti iltaisin ja viikonloppuisin.

– Pyydämme asiakkailta kärsivällisyyttä vastaanotoilla. Asiakkaita hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä. Puhelinpalveluissa suosittelemme käyttämään takaisinsoittopalvelua, sillä jatkuva soittaminen ruuhkauttaa toimintaa entisestään, terveyspalvelujen ylihoitaja Satu-Terhi Kanerva sanoo.

Potilasturvallisuuden ja riittävän henkilöstömitoituksen varmistamiseksi terveyspalvelujen osastotoiminnan viisi vuodepaikkaa on väliaikaisesti suljettu 4.–15.4.

Ikääntyneiden palveluissa turvataan välttämätön hoito

Myös ikääntyneiden palveluiden sisällöissä ja aikatauluissa on muutoksia. Asiakkaiden välttämättömästä hoidosta, ravitsemuksesta ja turvallisuudesta huolehditaan.

– Erityisesti kotihoidossa on tällä hetkellä huono henkilöstötilanne, mutta pyrimme turvaamaan välttämättömän toiminnan, ikääntyneiden palvelujen johtaja Tuuli Lindström kertoo.