Ajankohtaista

Aluevaalien vaalipäivä on 23.1. – tarkista oma äänestysalueesi ja -paikkasi

Aluevaalit, vaalit.fi

Aluevaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1., jolloin kaikki äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20. Rauman alueella on 7 äänestysaluetta ja -paikkaa.

Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle saapuneeseen ilmoituskorttiin.

– Raumalaisista 31.999 äänioikeutetusta 10.394 on äänestänyt ennakkoon, mikä on 32,5 prosenttia äänioikeutetuista, lakimies Katri Ranta-Eskola sanoo.

Äänestyspaikalla tarvitaan henkilöllisyystodistus

Äänestyspaikalla tulee olla mukana henkilöllisyystodistus, kuten poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. Äänioikeusilmoitusta ei tarvita äänestyksessä, mutta sen voi halutessaan ottaa mukaan.

– Myös koronaohjeistukset, kuten riittävien etäisyyksien pitäminen muihin ja hyvä käsihygienia on hyvä muistaa äänestyspaikoilla. Kasvomaskin käyttö on erittäin suositeltavaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaisesti, Ranta-Eskola kertoo.

Karanteenissa ja eristyksessä olevilla mahdollisuus ulkoäänestykseen

Mahdollisissa eristys- ja karanteenitilanteissa vaalihuoneistoon ei voi mennä. Tällaisissa tapauksissa kannattaa olla jo etukäteen yhteydessä keskusvaalilautakunnan numeroon 044 793 3300 ja sopia ulkona toimitettavan äänestyksen järjestelyistä.

Jokaisen vaalihuoneiston ulkopuolelle asetetaan vaalipäivän aamuna juliste, josta löytyy kyseisen äänestysalueen vaalilautakunnan puheenjohtajan puhelinnumero yhteydenottoa varten.

– Äänestyksen sujuvuuden turvaamiseksi suosittelemme kuitenkin ottamaan yhteyttä keskusvaalilautakunnan numeroon jo etukäteen, Ranta-Eskola muistuttaa.

Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue. Satakunnan hyvinvointialue muodostuu Satakunnan maakunnan kunnista. Ehdokkaat asetetaan koko hyvinvointialueelle. Äänestäjät äänestävät vain oman hyvinvointialueensa ehdokkaita ja tulos lasketaan hyvinvointialuekohtaisesti.

rauma.fi/aluevaalit-2022