Ajankohtaista

Rauma lieventää kasvomaskisuositusta

Kasvomaski.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä lievensi torstaina 10.6. maskin käyttösuosituksia. Koronaepidemian perusvaiheessa olevissa kunnissa voidaan luopua maskisuosituksesta julkisissa sisätiloissa, mutta maskia on edelleen suositeltavaa käyttää, jos lähikontaktien välttäminen ei onnistu. Rauma on koronaepidemian perusvaiheessa.

Yli 12-vuotiaiden maskisuositus on edelleen voimassa joukkoliikenteessä sekä sairaalassa, terveyskeskuksessa ja ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa vierailtaessa tai työskenneltäessä.

Maskia on suositeltavaa käyttää tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, kuten yleisötapahtumissa ja tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä.

Kasvomaskia tulee edelleen käyttää myös matkalla koronatestiin ja ennen testituloksen valmistumista, mikäli on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella.

Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat kuuluvat maskisuosituksen piiriin siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella. Kotimaanmatkailussa tulee noudattaa kohdepaikkakunnan ohjeistusta maskin käytöstä.

Tapahtumajärjestäjille ohjeet tartuntojen torjuntasuunnitelman tueksi

Satakunnan sairaanhoitopiiri on julkaissut ohjeen tapahtumajärjestäjien ja kuntien tartuntatautiviranomaisten tueksi yleisötapahtumien terveysturvallisuussuunnitelman tekemistä varten.

– Yleisötilaisuuden järjestäjä vastaa siitä, että terveysturvallisuus on huomioitu määräysten mukaisesti ja ohjeita sovelletaan vallitsevan tilanteen mukaan, tartuntataudeista vastaava lääkäri Irene Reinvall sanoo.

Koronatartuntojen torjuntasuunnitemaa ei tarvitse hyväksyttää kaupungin tartuntataudeista vastaavalla viranomaisella, mutta se pitää olla tehty. Mikäli tapahtumasta on tehtävä ilmoitus poliisille, suunnitelmalle tulee pyytää hyväksyntä myös tartuntataudeista vastaavalta viranomaiselta.

Alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä suosittelee sekä julkisen että yksityisen sektorin työntekijöiden tekevän etätyötä, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Kun työntekijät palaavat etätöistä työpaikoille, työtiloissa tulee tehdä järjestelyjä lähikontaktien ja muiden riskitekijöiden vähentämiseksi.