Ajankohtaista

Rauman sivistystoimiala tarkentaa harrastustoimintoihin liittyviä suosituksia

Keltainen huutomerkki turkoosilla Rauma-tunnustaustalla.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä ATTR päätti viikonloppuna kiristää alueellisia koronasuosituksia sosiaali- ja terveysministeriön suositusten mukaisesti. Rauman kaupunki tiedotti maanantaina 30.11. alueellisten linjausten vaikutuksista kaupungin toimintoihin.

Rauman kaupunki noudattaa Satakunnan ATTR:n linjauksia. Vakavan maskisuosituksen lisäksi suositellaan aikuisten ryhmäharrastustoiminnasta pidättäytymistä erityisesti sisätiloissa. Harrastustoimintaa kannustetaan toteutettavan etäyhteyksien avulla. Raumalla suositukset ovat voimassa 18.12. asti.

Kansalaisopistossa ja musiikkiopistossa panostetaan etäopetukseen

Rauman kansalaisopiston kursseja siirretään soveltuvin osin etäopetukseen. Syksyllä julkaistuun opinto-oppaaseen on merkitty kurssit, jotka voidaan toteuttaa etänä. Esimerkiksi osa liikuntaryhmien tunneista järjestetään etäohjattuna. Osa kursseista, kuten keramiikka- ja puutyökurssit sekä luennot, jäävät etuajassa joulutauolle. Alle 15-vuotiaiden kurssit ja yksilöopetus jatkuvat normaalisti lähiopetuksena.

– Kansalaisopiston yli 15-vuotiaiden kursseja pyritään siirtämään mahdollisimman laajasti etäopetukseen. Jokaiseen ryhmään ollaan yhteydessä muutosten osalta tämän viikon aikana ja opiskelijat saavat tiedon kurssien jatkosta, kansalaisopiston ja musiikkiopiston rehtori Mira Ellmén kertoo.

Musiikkiopistossa yli 15-vuotiaiden ryhmäopetus sekä alle 3-vuotiaiden lasten perhemuskaritoiminta siirtyvät etäopetukseen. Musiikkiopiston ryhmiä tiedotetaan opetuksen jatkosta erikseen.

Yli 15-vuotiaiden liikuntaryhmät jäävät tauolle

Suositus aikuisten ryhmäharrastustoiminnasta pidättäytymiseen on voimassa kolme viikkoa 1.12. alkaen. Aikuisten ryhmäharrastustoimintaa koskeva rajoitus ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoitusta.

Rauman liikuntapalvelut keskeyttää kaikki omat yli 15-vuotiaiden liikuntaryhmät ja -toiminnot – esimerkiksi vesijumpat, tasapainoryhmät ja muut harrastusryhmät ja -kerhot. Myös liikuntasaleissa järjestettävä perheliikunta jää tauolle.

– Lisäksi niin kutsuttujen höntsäporukoiden toiminta keskeytetään kaupungin liikuntatiloissa ja vuorot perutaan, vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäki sanoo.

Rauman kaupunki kehottaa myös yksityisiä ja seuratoimijoita huomioimaan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositukset aikuisten harrastustoiminnasta. Lisäksi minkäänlaista tarpeetonta matkustamista ei suositella leviämisvaiheen maakuntiin.

Alle 15-vuotiaat voivat jatkaa harrastustoimintaa, mutta toiminnassa on noudatettava tarkasti hygieniasuosituksia ja turvavälejä. Osallistujille on mahdollistettava lähikontaktien välttäminen harrastustiloissa. Huoltajien tulee käyttää kasvomaskeja noutaessaan lapsia harrastuspaikoilta ja välttää kontakteja.

Itsenäinen harjoittelu ja ulkoliikunta edelleen mahdollista

Uimahalli on toistaiseksi avoinna normaalisti, mutta vesijumpat ja yli 15-vuotiaiden harrastusryhmät ja ryhmätoiminta uimahallin alakerran liikuntatiloissa keskeytetään.

Kaupungin kuntosalit ovat edelleen käytössä, mutta kuntosaliryhmien ohjaukset jäävät tauolle. Kuntosaleja voi käyttää ja hyödyntää itsenäisesti.

Ulkoliikuntapaikat ovat normaalisti käytössä, ja esimerkiksi Raumanmeren tekojääkenttä avautuu kuluvan viikon aikana. Aikuisten ryhmäharrastustoimintaa voi jatkaa ulkoliikuntapaikoilla – esimerkiksi jalkapallon aikuisryhmät voivat siirtyä harjoittelemaan Äijänsuon stadionille.

Ulkopuolisten toimijoiden tilavaraukset perutaan

Vallitsevasta koronatilanteesta ja alueellisista suosituksista johtuen Rauman kaupungin sivistystoimiala ei toistaiseksi vuokraa tai anna omia tilojaan ulkopuolisten käyttöön. Tilojen käytön rajaukset koskevat esimerkiksi sisäliikuntapaikkoja, kirjastojen kokoustiloja, kulttuuritalo Posellia, Rauma-salia ja nuorisotiloja.

Kirjastojen kokoustilojen varaukset tullaan perumaan, mutta tutkijahuoneet ja digitointihuone ovat käytettävissä. Rauman kirjastot ovat avoinna normaalisti ja kirjastoauto liikennöi edelleen. Myös taidenäyttelyt jatkuvat kirjaston tiloissa.

Nuorisopalvelut peruu parhaillaan ulkopuolisten tekemiä nuorisotilojen varauksia. Nuorisotalot ovat kuitenkin avoinna normaalisti. Nuorisotoiminnan jatkon osalta odotetaan lähipäivinä saatavia aluehallintoviraston ohjeita.

Kaupungin juhlallisuuksia voi seurata etänä

Juhlallisuuksien toteutusta suunnitellaan nyt väkimäärältään supistettuna. Rauman Lyseon lukion ylioppilasjuhlaa voi seurata livenä kaupungin YouTube-kanavalta 5.12. Myös itsenäisyyspäivän tilaisuus striimataan nettiin ja radioidaan suorana 6.12. Juhlallisuuksien lopullinen toteutusmuoto odottaa kuitenkin lähipäivinä saatavia aluehallintoviraston ohjeita. Niiden perusteella tiedetään, minkälaisina tilaisuudet voidaan lopulta toteuttaa.

– Itsenäisyyspäivän seppeltenlaskua sankarihaudoilla Rauman vanhalla hautausmaalla ei tänä vuonna järjestetä yleisötilaisuutena. Huolehdimme tilaisuudessa järjestäjien ja esiintyjien turvallisuudesta noudattamalla viranomaisten antamia voimassa olevia ohjeita ja suosituksia, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari kertoo.

Järjestäjät toivovat yleisön seuraavan seppeltenlaskutilaisuutta Rauman kaupungin YouTube-kanavalla tai Radio Ramonasta. Lapin ja Kodisjoen kirkoissa järjestetään itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukset ja seppeltenlasku, huomioiden voimassa olevat yleisötilaisuuksien osallistujamäärien rajoitukset.

– Joulurauhan julistus -tapahtumasta tehdään päätös lähempänä tapahtuman ajankohtaa voimassa olevien määräysten mukaisesti, Kupari sanoo.