Ajankohtaista

Uudet koronalinjaukset painottavat maskisuositusta ja rajoittavat aikuisten harrastustoimintaa Raumalla

Keltainen huutomerkki sinisellä Rauma-tunnustaustalla.

Satakunnan alueellinen tartuntatautien torjunnan työryhmä (ATTR) kiristi lauantai-illan kokouksessaan 28.11. koronasuosituksia sen jälkeen, kun sosiaali- ja terveysministeriön evästykset oli saatu. Rauman kaupunki noudattaa ohjeissaan ja suosituksissaan ATTR:n linjauksia. Uudet linjaukset tuovat Raumalle vahvempia painotuksia maskisuosituksiin ja rajaavat aikuisten harrastustoimintaa.

Kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen johtaa Raumalla kaupungin korona-johtoryhmää, joka seurasi viikonloppuna alueellisten viranomaisten linjauksia ja kokoontui heti maanantaiaamuna 30.11. tekemään päätöksiä Rauman asukkaiden ja kaupungin henkilöstön osalta. Luukkonen ja sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Satu Helin osallistuivat yhdessä lauantai-iltana perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun johtamaan neuvonpitoon, jossa Satakunnan koronatilannetta kartoitettiin. Rauman kaupunki seuraa tiiviisti alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän linjauksia ja tekee omat ratkaisunsa sen linjausten perusteella.

– Vetoan vakavasti Rauman alueella toimiviin yksityisiin toimijoihin, yrityksistä yhdistyksiin ja seuratoimijoista yksittäisiin tapahtumajärjestäjiin. Kaikkien on syytä ottaa tosissaan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositukset. Kun nyt maltamme välttää kokoontumisia ja noudatamme annettuja maskisuosituksia sekä muita koronaohjeistuksia, mahdollistamme turvallisen joulun vieton, kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen toteaa.

Maskisuositusta kiristettiin jo 27.11. Alueellinen työryhmä suosittelee vakavasti kasvomaskin laajaa käyttöä koko Satakunnassa kiihtymisvaiheen suosituksen mukaisesti. Suositus koskee myös toisen asteen oppilaitosten eli lukioiden ja ammattioppilaitosten henkilöstöä ja oppilaita sekä perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen henkilökuntaa. Varhaiskasvatuksessa ja erityisopetuksessa maskin voi korvata visiirillä. Oppilaitoksia koskeva suositus on voimassa maanantaista 30.11. alkaen. Suositus koskee myös korkea-asteen oppilaita mahdollisen lähiopetuksen osalta.

– Koronan kiihtymisvaiheen vuoksi suosittelemme vahvasti, että huoltajat käyttäisivät kasvomaskia hakiessaan lasta varhaiskasvatuksesta, sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander kertoo.

Kaupunki jakaa kasvomaskeja vähävaraisille

Rauman kaupunki jakaa kaksi pestävää kangasmaskia vähävaraisille ja haavoittuvassa asemassa oleville henkilöille.

Maskeja jaetaan:

– Sosiaalitoimistossa, Kalliokatu 2, arkisin klo 9–10
– Lääkärien ja hoitajien vastaanotolla, Steniuksenkatu 2, arkisin klo 8–15
– Lapin terveysasemalla, Kirkkotie 4, keskiviikkoisin klo 13.30–14.30

Kasvomaskien käyttöohjeita löytyy kaupungin nettisivuilta www.rauma.fi/korona sekä esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta (thl.fi).

Laajasti etätöihin

Myös etätyösuositusta vahvistetaan entisestään. Suositus koskee sekä julkisen sektorin että yksityisten yritysten työntekijöitä. Jos etätyön tekeminen ei ole mahdollista, pitää mahdollisuuksien mukaan tehdä sellaisia työjärjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Minkäänlaista tarpeetonta matkustamista ei suositella leviämisvaiheen maakuntiin.

Yksityistilaisuuksissa ei saa olla yli 10 henkeä

Satakunnan ATTR suosittaa, että yli 10 henkilön sisätiloissa pidettäviä yksityistilaisuuksia ei järjestettäisi eikä niihin osallistuttaisi. Osallistujien joukossa voi olla enintään viisi henkilöä samasta työyhteisöstä. Viiden henkilön enimmäismäärä koskee myös työpaikkojen sisätiloissa järjestettäviä yksityistilaisuuksia.

– Parasta olisi, jos ei ollenkaan osallistuisi monen hengen tilaisuuksiin, ellei ole ihan pakko. Jos osallistuminen on välttämätöntä, kannattaa käyttää maskia sisätiloissa. Paras suoja syntyy, kun kaikilla osallistujilla on maskit ja sen lisäksi muistetaan turvavälit, toimialajohtaja Satu Helin muistuttaa.

Ylioppilasjuhlat, joulurauhan julistus ja itsenäisyyspäivän juhlallisuudet odottavat aluehallintoviraston linjausta

Ylioppilasjuhlien sekä itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien toteutusta suunnitellaan nyt väkimäärältään supistettuna. Ylioppilasjuhlia voi seurata livenä kaupungin YouTube-kanavalta. Myös itsenäisyyspäivän tilaisuus striimataan nettiin ja radioidaan suorana. Juhlallisuuksien lopullinen toteutusmuoto odottaa kuitenkin lähipäivinä saatavia aluehallintoviraston ohjeita. Niiden perusteella tiedetään, minkälaisina tilaisuudet voidaan lopulta toteuttaa.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ennenaikaiselle joulutauolle

Satakunnan ATTR suosittelee aikuisten ryhmäharrastustoiminnasta pidättäytymistä erityisesti sisätiloissa. Linjaus tuo muutoksia Rauman kansalaisopiston, musiikkiopiston, kirjaston ja liikuntapalvelujen palveluihin. Harrastustoimintaa kannustetaan toteutettavan etäyhteyksien avulla. Rajoitus ei koske yksilö- tai ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja I-divisioonatasoista kilpailu- ja harjoittelutoimintaa sekä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoitusta. Suositus on voimassa kolme viikkoa 1.12. alkaen.

Rauman kansalaisopiston kursseja siirretään soveltuvin osin etäopetukseen. Osa kursseista, kuten keramiikka- ja puutyökurssit, jäävät etuajassa joulutauolle. Musiikkiopiston yli 15-vuotiaiden kuorot ja orkesterit siirtyvät mahdollisuuksien mukaan etäopetukseen tai vaihtoehtoisesti toiminta jää tauolle. Yksilöopetus jatkuu normaalisti lähiopetuksena. Myös musiikkiopiston ja kansalaisopiston konsertit perutaan.

Kaupunki rajaa kaikki omat yli 15-vuotiaiden liikuntaryhmät ja -toiminnot tauolle. Esimerkiksi vesijumpat, tasapainoryhmät ja muut harrastusryhmät ja -kerhot keskeytetään. Rauman kaupunki pyytää myös yksityisiä ja seuratoimijoita huomioimaan alueellisen tartuntatautien torjunnan työryhmän suositukset aikuisten harrastustoiminnasta.

Alle 15-vuotiaat ikäluokat voivat jatkaa harrastustoimintaa, mikäli hygieniasuosituksista ja turvaväleistä huolehditaan tarkasti. Vanhempien tulee käyttää kasvomaskeja noutaessaan lapsia harrastuspaikoilta ja välttää kontakteja.

Vallitsevasta koronatilanteesta ja alueellisista suosituksista johtuen Rauman kaupungin sivistystoimiala ei toistaiseksi vuokraa tai anna omia tilojaan ulkopuolisten käyttöön. Pääkirjaston tilavaraukset tullaan perumaan, mutta tutkijahuone on kuitenkin normaalisti käytettävissä. Myöskään kulttuuritalo Posellia, Rauma-salia tai nuorisotiloja ei vuokrata ulkopuolisille.

– Tiedotamme huomenna tiistaina tarkemmin kansalaisopiston, musiikkiopiston, kirjaston ja muiden toimialamme harraste- ja liikuntaryhmien toiminnan muuttumisesta, sivistystoimialan johtaja Soile Strander lupaa.