Ajankohtaista

Robotti aloittaa soittamisen raumalaisille

robottipuhelujen äänitys.

Laajaa huomiota saaneet Rauman robottipuhelut käynnistyvät torstaina 8.4., kun robotti aloittaa ison urakkansa ja lähtee tavoittelemaan yli 15 000 raumalaista. Vaikka robotti selviytyykin urakasta nopeasti, tehtävään on varattu aikaa huhtikuun loppuun saakka. Soittokierroksia tulee useita, sillä robotti tavoittelee samaa henkilöä kolmasti ennen kuin luovuttaa. Robottia voi myös pyytää soittamaan uudelleen, jos puhelu tulee huonona hetkenä.

Soittolistalla on vain 18 vuotta täyttäneitä raumalaisia. Puhelinnumerot on saatu Profinderin kautta. Löydetyistä numeroista lankapuhelinnumeroita on noin 670 kappaletta ja matkapuhelinnumeroita noin 14 700. Ihan kaikkien raumalaisten puhelinnumeroita ei onnistuttu selvittämään. Esimerkiksi työpuhelimia ei ole soittolistalla mukana.

Ihan rupattelumielessä robotti ei kuitenkaan soita, vaikka soittotuokio sujuukin leppoisissa merkeissä. Tärkeällä asialla ollaan liikkeellä, sillä kevään soittokierroksen tavoitteena on saada selville kuntalaisten näkemyksiä Rauman kehittämisestä ja kehityskohteista.

– Raumalaisten näkemyksiä tarvitaan kaupunkistrategian tekemiseen. Kun uusi valtuusto syksyllä miettii, minkälaista Raumaa lähivuosina rakennetaan ja mitkä ovat ne painopisteet, joihin erityisesti panostetaan, raumalaisten näkemykset ovat tärkeässä roolissa, toimialajohtaja Sari Salo sanoo.

Näihin numeroihin kannattaa vastata

Robottipuhelu voi tulla arkipäivisin klo 12–20 välisenä aikana ja puheluita voi tulla seuraavista numeroista:

• +358 75 325 8368
• +358 75 325 7298
• +358 75 325 8369

Kysymyksiin vastaaminen on helppoa ja se tehdään joko numeronäppäintä painamalla tai sanallisesti puhumalla. Varminta on vastata yleiskielellä, sillä robotilla voi olla vaikeuksia ymmärtää rauman kieltä ja muita murteita. Robotin tuottama raportti ei kerro, kuka vastaukset on antanut vaan esittää tulokset pääasiassa lukuina ja prosentteina.

Kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen on lainannut äänensä robotille ja odottaakin soittorumban tuloksia innokkaana.

– Ei voi kuin ihmetellä, että tällaista tekniikkaa on olemassa ja mihin kaikkeen sitä voidaan tulevaisuudessa käyttää. Saamme näin säästettyä todella paljon työaikaa, sillä robotti hoitaa kyselemisen, tunnistaa puheen ja tekee meille valmiiksi raportin vastauksista, Luukkonen hehkuttaa.

– Robottipuhelut on yksi Rauman kaupungin käyttämä keino yhdistää osallistaminen ja digitalisaation mahdollisuudet. Robottitekniikan kokeilut mahdollistaa kaupungin mukanaolo valtakunnallisessa Helmi-hankkeessa, jossa robottipuheluiden lisäksi on tarkoitus testata robotiikkaa syksyllä varhaiskasvatuksen sektorilla sekä ensi vuoden keväällä talous- ja palkkahallinnossa, Salo kertoo.

Robottipuheluilla osallistetaan raumalaisia kotikaupungin tulevaisuuden suunnitteluun eli strategiatyöhön. Rauman kaupunkistrategia tarkistetaan vähintään kerran valtuustokaudessa ja uusi valtuusto aloittaa strategiatyön heti toimikautensa alussa. Rauman Tarina ja sen jatko-osa toteutettiin molemmat osallistavalla ja yhteisöllisellä tavalla ja osallistaminen on myös uuden strategiaprosessin perusperiaatteena. Uuden kaupunkistrategian on määrä olla valmis kuluvan vuoden loppuun mennessä.

Lue myös:

Kaupunginjohtaja soittaa tuhansille raumalaisille, 15.3.2021
Rauman robottipuhelut herättävät kiinnostusta, 16.3.2021
Kaupunki vastaa robottipuheluista esitettyihin kysymyksiin, 17.3.2021