Nurmeksen retkeilyreitit

Nurmeksen ja Aikonmaan isoissa saarissa on lähes 20 km helppokulkuisia retkeilyreittejä saariston monimuotoisessa ”erämaassa”. Merkittyjen kulkuväylien tuntumasta löytyy vanhoja saaristolaistiloja sekä jäänteitä mm. maailmansotien ajoilta.

Nurmeksen retkeilyreittien varrella on taukopaikkoja ja osassa niistä on polttopuuhuolto. Vesiluomassa ja Vuorisolassa on varaustuvat saunoineen. Tutustu Nurmeksen retkeilyreitteihin paremmin Raumanmeri -karttaesitteen sekä Nurmes-Aikonmaa patikkareitit -kartan avulla.

Pihlus

Pihluksen taukotupa Nurmeksessa

Pihluksen laituri sijaitsee merkityn venereitin päässä. Laiturialueelta on yhteys Nurmes-Aikonmaan retkeilyreiteille. Lyhyt kävelymatka on saaren länsirannalle, mm. Pihluksensäikälle, josta avautuu laaja aavan meren näkymä. Pihluksessa on nuotiopaikkoja, puuhuolto, käymälät ja infotaulu.

Pihluksen kulttuuriympäristöarvoja ovat jäänteet toisen maailmansodan aikaisesta vartiorakennuksesta sekä ns. ryssänuunit, joka on kansanomainen nimitys Suomen rannikolla sijaitseville muinaisjäännöksille. Ryssänuunit ovat kivirakenteita, joita on käytetty ruoan valmistamiseen. Ryssänuuneja rakennettiin erityisesti Isonvihan (1714-1721) ja Pikkuvihan aikana (1741-1743) Venäjän laivaston toimesta. Muinaismuistot löytyvät Pihluksen laiturirannan ja Pihluksensäikän yhteyspolun varrelta. Kohteeseen on polulta opasviitat.

Nurmeksennokka

Nurmeksennokka on Nurmesluodon länsireunalla. Alueelta avautuu laaja merimaisema. Nurmeksennokassa on entinen valaistu fyyri, nyttemmin pelkkä kummeli. Nurmeksennokka oli ensimmäisen maailmansodan aikoihin venäläisten sotilaiden tukikohta. Ajasta on jäljellä rakennusten kivijalkoja ja rakennelmien jäänteitä.  Kohteessa on nuotiopaikka, käymälä (ei wc-paperia) ja polttopuita. Mereltä alueelle on vaikea nousta maihin.

Nurmeksennokka on myös oivallinen talviretkeilyn kohde.